Kraljevina Koreta je dugogodišnja više-disciplinarna praksa umetnika Vojislava Klačara.

U periodu predizbornih i izbornih procesa tokom prvih višepartijskih izbora u Republici Sloveniji (1990/1991. godina) Klačar započinje rad na fiktivnom državnom aparatu, Koreti, sprovođenjem prvih parlamentarnih izbora. Izvođenje parlamentarnih izbora je osovina rada. Do sada, Koreta je prošla kroz deset izbornih ciklusa. Tokom prvih sedam Koreta je republika, a nakon osmih parlamentarnih izbora Koreta postaje kraljevina sa kraljicom na čelu države.

Koretu možemo misliti kao konstantno izvođenje političkih procesa, tokom kojih i za čije potrebe nastaju i menjaju se: političke partije i koalicije, njihovi programi, članovi, različiti dokumenti, sheme, mape, grbovi, itd. Odnosno, artefakti kao što su: kolaži, crteži, skulpture, tekstovi, itd. Politički procesi, redovni i/ili izazvani odnosno praćeni različitim državnim pitanjima, sprovode se pomoću razrađenih, složenih mehanizama glasanja. Mehanizmi se zasnivaju na uspostavljenim sistemima bodovanja, pri čemu određeni broj dobijenih ili izgubljenih bodova zavisi isključivo od slučajnosti (sreće). Klačar je tako autor protokola Korete i procedura, koje mogu biti različite i izvode ih uz njega saradnici i izvođači, ponekad i publika, dok se efekti, odnosno – Koreta razvija nezavisno od njegovih ili tuđih želja.

Kraljevina Koreta, kao umetnički rad, se izlaže i izvodi od 2005. godine. Serija javnih događaja i predstava koje operišu u okvirima ove prakse nastaju kao rezultat saradnje Vojislava Klačara sa pozorišnim rediteljem Vlatkom Ilićem.