Vojislav Klačar
IX Parlamentarni izbori u Kraljevini Koreti

19.04. - 30.04.2005.
Galerija Doma Omladine Beograda

Prvo samostalno izlaganje Kraljevine Korete kao umetničkog rada održano je 2005. godine u galeriji Doma Omladine u Beogradu. Izložba realizovana u saradnji sa CESIDom IX Parlamentarni izbori u Kraljevini Koreti ukazala je na više-disciplinarni karakter Korete, i odredila njena dalja izlaganja/izvođenja.

Pored skulptura izloženih u prostoru, skulpturalnih shematizacija parlamenta i političkih partija Kraljevine Korete (medijapan table, magneti i poslanička polja sa izloženim papirnatim lutkama/poslaničkim karticama), galerija je ujedno i prostor glasanja, čime uslovljava i odgovarajuće obrazce ponašanja. Događaj otvaranja, tokom kojeg se publika uključila u glasanje prateći uobičajene izborne procedure, praćen je i izbornim izveštajima (video rad, učešće Marka Blagojevića, CESID), a na izložbi je predstavljena i prva web prezentacija Kraljevine Korete.

Postavka tako, pored izloženih umetničkih objekata, uključuje i pro-izvođenje odgovarajuće izborne atmosfere, čime se tradicionalna praksa izlaganja likovnih radova transformiše u jedinstveni događaj, kreiranjem specifičnih uslova percepcije artefakata.